Accesul dificil în Cheile Râmeţului incită oricare turist să se aventureze în explorarea acestui tărâm de calcare şi forme endocarstice. Situată în partea central-estică a Munţilor Trascău, la altitudinea de 1189 m, Rezervaţia Naturală Cheile Râmeţului descrie un peisaj pitoresc în care sunt conservate specii rare de plante, unele dintre acestea considerate monumente ale naturii. Deşi, cheile constituie cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, rezervaţia nu este foarte frecventată de turişti şi asta din cauza accesului dificil.

Păstrând marcajul albastru al traseului de traversare a Cheilor Râmeţului pot fi admirate grote, blocuri mari de stâncă şi un loc deosebit, mai domol, numit Portal, care descrie o arcadă, probabil un ultim vestigiu dintr-o peşteră prăbuşită. Poteca ocoleşte portalul şi se îndreaptă către sectorul cel mai îngust al cheii denumit “La Cuptor”. Un alt traseu este cel numit „Brâna Caprei”, care porneşte din chei, dinainte de portal, urcând pe nişte cabluri. Acest traseu străbate cheile pe o cărare suspendată cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe asupra cheilor. Traseul nu este amenajat pentru turişti, presupunând pasaje de căţărare pentru depăşirea unor obstacole.

Căi de acces: pe DC 78 modernizat din Teiuş până la Mănăstirea Râmeţ şi nemodernizat până la intrarea în chei sau pe DJ 107 I din Aiud până în localitatea Râmeţ, de unde pe drumul comunal paralel cu Valea Brădeştilor se coboară în satul Cheia. Intrarea în chei este foarte dificilă deoarece pe o distanţă de circa 1 km ele pot fi străbătute numai în anotimp secetos prin apa pârâului