Cheile Plaiului sunt străbătute de Pârâul Izvoarele, afluent al Aiudului. Având o lungime de 1,2 km, ele sunt străjuite la nord de Vârful Cornului (1238 m), iar la sud de Vârful Pleşii (1130 m). Acestea sunt înconjurate de patru creste zimţate desprinse din versantul sudic al Vârfului Cornului, pornind din abruptul imens al acesteia şi coborând până la talvegul văii, turnuri, ace, stânci tip „babe”, imense culoare pline de grohotişuri, grohotişuri mobile, dezgolite de vegetaţie. Privitorul are sentimentul că are în față o mare cu valuri pietrificate, în toată splendoarea ei.

Numeroasele rupturi de pantă au dat naștere unor cascade. Pădurile de gorun, predominante aici, se amestecă cu carpen, cer, mesteacăn, specii de pin și larice cultivate de oameni. De asemenea, pe traseele turistice pot fi întâlnite și admirate garofița albă de stânci, irisul sălbatic, trâmbița ciobanului, gențiana, iarba cășunăturii, colilia, căpșunița, pelinul de stâncă etc. În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu cruce roşie.

Căi de acces: pe DJ 107 M Aiud-Buru (modernizat) şi apoi pe drumul comunal nemodernizat până în satul Izvoarele, în vestul căruia se află rezervaţia