Frumusețea reliefului acestora te pot duce cu gândul la un parc acvatic natural de distracții în miniatură. Apele repezi de aici au săpat niște tobogane având la baza lor marmite (acele bazine de piatră în care apa pare să stea pe loc), chiar și de un metru adâncime. Aici, Arieșul se strecoară cu repeziciune prin strâmtoarea pereților de calcar, formând sectoare impresionante de chei.

Cheile Mândruțului se caracterizează prin zone extrem de înguste, încadrate de zone cu pante stâncoase și microrelief variat și accidentat, în care se remarcă diverse grote și peșteri, cea mai cunoscută fiind Peștera Corobana Mândruțului. Ceea ce le distinge de alte chei este aspectul lor caracteristic unui canion, distanța între pereți nefiind mai mare de un metru. Se situează între Munții Bihorului, pe cursul Râului Arieșul Mare, la o distanță de 1 km de centrul comunei Scărișoara, având o altitudine maximă de 1003 m, reprezentată prin Vârful Piatra Bobului. La intrarea în Scărișoara, în dreptul unui pod peste Arieș, turiștii pot observa cum în partea dreaptă, un mic afluent reușește să se desprindă dintre stâncile albe ale Cheilor Mândruțului.

Sectorul dintre Albac și Scărișoara al Văii Arieșului este cunoscut sub denumirea de Cheile Arieșului Mare. Aici, brazii privesc spre luciul râului de la înălțimea amețitoare a pereților de calcar, iar șoseaua se strecoară adeseori cu greu printre ziduri. La formarea acestui peisaj maiestuos a intervenit și eroziunea generată de fragmentele de rocă transportate de torenții dornici de a se întâlni cât mai repede cu Arieșul. Un astfel de torent, numit Vâlceaua, și-a sculptat în timp, în perimetrul Cheilor Mândruțului, un sector de chei proprii, orientat perpendicular pe direcția de desfășurare a cheii principale, sector mai lung și mai sălbatic decât acesta. În partea de sus a cheilor, o cascadă de 2 m înălțime poate fi o adevărată provocare pentru temerarul vizitator atunci când apele sunt învolburate. Mici guri de peșteri se observă și în malul drept al Arieșului.

Căi de acces: DN 75 Ştei-Câmpeni-Turda, comuna Scărişoara